Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Η Αττική κάηκε.

Η Αττική κάηκε.
Το τελευταίο πράσινο που έδινε μια ανάσα ζωής στην Αττική έγινε στάχτη. Για άλλη μια φορά οι κρατικοί μηχανισμοί δεν έδειξαν να λειτουργούν με την αποτελεσματικότητα που θα περίμενε κανείς.
Άραγε κανείς δεν έμαθε τίποτα από την καταστροφή της Πάρνηθας και της Ηλείας?
Ή μήπως οι σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτές τις φωτιές και τις άτονες αντιδράσεις των 'αρμοδίων' είναι ισχυρότερες από την ανάγκη αυτού του τόπου για μια ανάσα οξυγόνου?
Τα "έργα ανάπτυξης" και οι βίλες είναι σημαντικότερα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστράφηκε?
Είδα τον πρωθυπουργό σε μια πρώτη ανακοίνωση να λέει ανέκφραστος και μάλλον ενοχλημένος γιατί τον ξεβολέψανε Σαββατιάτικα, ότι ενημερώθηκε για την δράση της πυροσβεστικής Μόνο αυτό είχε να πει? Τίποτε άλλο δεν τον ενδιέφερε παρά μόνο το τι έκανε η πυροσβεστική?
Αλλά τι άλλο μπορούσε να πει? Μήπως και ότι άλλο ανακοίνωσε στις προηγούμενες καταστροφές (Πάρνηθα, Ηλεία κλπ) το έκανε?
Θα βρουν ποτέ κανένα εμπρηστή? Μήπως πρέπει να ψάξουν όχι ποιος άναψε το σπίρτο αλλά ποιος έδωσε σε αυτό το ον (γιατί δεν μπορώ να χαρακτηρίσω άνθρωπο αυτόν που βάζει φωτιά σε ένα δάσος) το σπίρτο?
Που όμως να βρούμε τους ηθικούς αυτουργούς? Μήπως ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν να εκμεταλλευτούν τις καμένες εκτάσεις "νόμιμα" ή παράνομα?
Πολλά ερωτήματα που έρχονται μόνα τους βλέποντας τις εικόνες καταστροφής.
Μη βρίσκοντας όμως απαντήσεις σκέφθηκα να τα δημοσιοποιήσω, μήπως και κάποιος μπορεί να μου δώσει καμιά σοβαρή απάντηση.
Άκουσα τους αρμόδιους να διατυμπανίζουν ότι πρωταρχικός στόχος της πυροσβεστικής είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Όμορφα και γενναία λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά αυτών που πλήττονται την δεδομένη στιγμή από την καταστροφή.
Τι λένε στην πραγματικότητα? «Αφήστε το δάσος να καεί και προστατέψτε τα σπίτια». Έτσι όμως προστατεύουμε πραγματικά την ζωή των πολιτών? Και μετά την καταστροφή τι θα γίνει? Πώς θα είναι η ζωή των «προστατευμένων» πολιτών τον χειμώνα που έρχεται? Μήπως θα είναι χειρότερη από κόλαση?

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχήν συγχαρητήρια για το blog!!!
Εξαιρετική γραφή και αρκετά εύστοχα τα ερωτήματα που θέτεις.Διάβασα και τα σχόλια του Πάνου και με βρίσκούν απόλυτα σύμφωνω.
Δυστηχώς όμως,ο Έλληνικός λαός, βίωσε αρκετές κακουχίες τους τελεύταιους 4 αιώνες.Τουρκοκρατία, 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο,εμφύλιο και τέλος τα χρόνια της δικτατορίας.Καταστάσεις που αναγκάζανε,τον κόσμο,να μηχανεύται τρόπους επιβίωσης αλλά και πλουτισμού...
Θεωρώ,λοιπόν, ότι τα σχεδόν σαράντα χρόνια ραστόνης που έχουμε δεν είναι αρκέτα για να μας κάνει να ξεχάσουμε συνήθειες και χούγια.

Ας μην πάμε μακριά.Στην Ρωσσία και γενικά στις χώρες του Ανατολικού blog,τα τελευταία χρόνια,μετά την περίφημη Περεστοίκα του Μιχαήλ Γκοπμπατσόφ διαλύθηκαν σχεδόν όλα.Απόλυτη αναρχία και ακραίες τάσεις φτώχειας και πλουτισμού είναι οι σημερίνες συνθήκες που επικρατούν.

Όλα αύτα,φυσικά,δεν τα αναφέρω για να δικαιολογήσω τον Ελληνάρα.Άπλα πιστεύω πραγματικά ότι χρειάζονται αρκετές γενιές ακόμα για να γίνει ο ''Ελληνάρας'', Έλλην όπως του αρμόζει.
Θα κλείσω,λοιπόν,με το εύστοχο σχόλιο του Πάνου...
Ο ένοχος είναι η νοοτροπία μας και όχι (μόνο) η κακή λειτουργία του κράτους.
Και οι κακές νοοτροπίες δεν ξεριζώνονται καθόλου εύκολα.

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια αφύπνισης του νεοέλληνα...

Με εκτίμηση
Dr.Syk

ZASKAR είπε...

Στα δάση που κάηκαν υπάρχουν 16.000 αυθαίρετα κτίσματα με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά απ' αυτά έχουν νομιμοποιηθεί με χαριστικές πράξεις (νόμοι κ.λπ.).

Από αυτά, τα 8.600 κτίσματα είναι παράνομα και έχουν κινηθεί διαδικασίες κατεδάφισής τους. Ισχύει σε ορισμένα η νομιμοποίηση με πλάγια μέσα.

Από τα παραπάνω 3.167 κτίσματα έχουν κριθεί τελεσίδικα (δικαστικά) κατεδαφιστέα. Δεν έχουν γκρεμίσει ούτε ένα, με αστείες δικαιολογίες (δεν έχουμε μπουλντόζες, δεν έχουμε χρήματα, έχει αρμοδιότητα για το γκρέμισμα η περιφέρεια, η νομαρχία, ο δήμος και πάει λέγοντας. Από τα κατεδαφιστέα το 75% αφορά βίλες και κάθε μορφής οικίες και το 25% κτίσματα, όπως αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.λπ.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης περίπου 40.000 στρέμμ. δάσους, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επιχείρημα υπέρ των εντάξεων υπήρξε άρθρο του ν. 998/89, που προβλέπει επέκταση σχεδίου πόλης ώς 500 μέτρα από προϋπάρχοντα του 1923 οικισμό.

Από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ (Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) για αποζημιώσεις και ανασυγκρότηση εδαφών, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. για τις πυρκαγιές του 2007, έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα 50 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι την επόμενη διετία (χρόνος ολοκλήρωσης του σχετικού προγράμματος, θα απορροφηθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από την Ε.Ε. την άδεια να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών (γύρω στα 3 εκατ. στρέμμ.) και διαθέτει από τον προϋπολογισμό μόνον 80 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ταμείο που είχε συγκροτηθεί για τη βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές συγκέντρωσε γύρω στα 110 εκατ. ευρώ. Δεν έχει υπάρξει απολογισμός ή ενημέρωση για την πορεία των σχετικών πόρων.

Από την παραπάνω επίσημη αποκάλυψη προκύπτει ότι η κυβένηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους 7 πυρόπληκτους νομούς της χώρας.

Συγκλονιστικός είναι και ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων. Κάηκαν στην τριήμερη φωτιά της Ανατολικής Αττικής συνολικά 198.000 στρέμμ. Απ' αυτά 135.000 στρέμμ. ήταν δάση και δασικές εκτάσεις, 38.000 στρέμμ. γεωργικές εκτάσεις και 25.000 στρέμμ. σχέδια πόλης-οικισμοί. Το ερώτημα είναι πώς αυτά τα 25.000 στρέμμ. που βρίσκονται μέσα σε δάσος απέκτησαν σχέδιο πόλεως.

Ωστόσο, η νοοτροπία του Έλληνα θα παραμένει ίδια αν δεν πάψουμε οι ίδιοι να διδάσκουμε στα παιδιά μας πως πρέπει να κοιτούν την πάρτη τους και μόνο, αν δεν πάψουμε να εξασφαλίζουμε τα παιδιά μας μετατρέποντάς τους σε κληρονόμους, αν δεν κόψουμε τη συνήθεια να βάζουμε την μηχανή στο δρόμο για να μας κρατά το parking, αν δεν βάλουμε στόχους πέραν του δημόσιου τεμπελισμού, αν δεν τα παίρνουμε ως γιατροί, πολεοδόμοι ή εφοριακοί και πολλά άλλα που προηγούνται της πολιτικής του τόπου.